Ruta 1

CASC ANTIC

Godella és un municipi de 13.000 habitants, de l’Horta de València, situat a escassos 7 Km del centre de la ciutat.

Geografia

Elevació: 30 m
Superfície: 8,4 km
Desnivell màxim: 100 m

Accessos

Metro: Línia 1

Cotxe: CV-310 / A7 / CV 35

Bicicleta: Anell verd metropolità València. Tram Nord. Camí vell de Godella.

HistÒria

Al solar del poble existí una vil·la romana i una alqueria islàmica, Godayla, que Jaume I donà al noble aragonés Pere Maça i a altres cavallers. En l’edat mitjana i moderna fou senyoria, entre d’altres, dels Tena, els Almenar i els barons de Santa Bàrbara. Durant els segles XIX i XX destacà com a bressol d’artistes i lloc d’estiueig de la burgesia valenciana, cosa que troba reflex en la proliferació de masos i vil·les enjardinades, museus i monuments locals.

Bressol d’artistes

A més d’això, Godella és coneguda per ser un balcó obert al paisatge bellíssim de l’horta, bellesa que ha inspirat no sols famosos pintors i escultors, com els Pinazo pare i fill, i músics excel·lents, sinó també els seus  pirotècnics (famós és el castell del 24 d’agost, disparat en llaor de sant Bertomeu) i els artesans que decoren ventalls o palmitos. Finalment, és corrent pujar de València a Godella, no sols a gaudir del seu clima refrescant en estiu, sinó també a fruir de la seua excel·lent oferta gastronòmica, que inclou dolços i embotits artesans. Les bones comunicacions per carretera i metro així ho faciliten.

La passejada

La ruta és una passejada planera i amena, apta per a tota la família. Descobrireu així alguns elements del ric patrimoni local, com són l’església de Sant Bertomeu, la Torreta dels Marquesos de Boïl (museu etnogràfic), el Carrer Major, l’antic molí amb vistes a l’horta, la porta del Castell i el Museu dels Pinazo. A la part alta del poble us esperen el monument al Tenor Alonso, una pujada de l’Ermita jalonada de cases modernistes i la mateixa Ermita del Salvador. Ah! I no oblideu reposar la passejada amb un excel·lent dinar o sopar.