Ruta 4

una vista
encisadora

La plaça concentra diversos elements d’interés. Un és el Col·legi del Sagrat Cor, amb església neo-romànica de l’arquitecte Eduardo Burgos Bosch (1930-1942).

Dades

Durada: 45 min
Distància: 2 km
Dificultat: Bàsica

Accessos

Metro: Línia 1

Cotxe: CV-310 / A7 / CV 35

Bicicleta: Anell verd metropolità València. Tram Nord. Camí vell de Godella.

l’horta

El conjunt s’alça sobre l’antic Castell medieval de Godella (segle XV), que fou propietat d’un famós noble i metge, el senyor de Godella Joan Almenar, autor d’un divulgadíssim tractat sobre la sífilis (1502). El 1784, el Castell conservava un jardí amb devesa de pins, dues torres i el portal gòtic que encara podem observar hui només travessar la reixa. Fou adquirit el 1898 per Gaspar Dotres i Garibaldi.

El Molí, actualment restaurant, s’emplaça vora la Séquia Reial de Montcada (de traçat islàmic, segle XI) i conserva a l’interior i a l’exterior elements arquitectònics dels segles XVII-XVIII. Enfront està la Creu de terme, renovada en el segle XIX, des d’on es contemplen els campanars de pobles com Benifaraig i Borbotó, i els afores de València, en l’horitzó; a més d’una magnífica panoràmica del tradicional minifundi d’horta. Es tracta d’un paisatge amb conreus familiars i d’altres més comercials (carxofar), que permet passejar per sendes acompanyades de la remor d’aigua de les séquies. Des d’ací, a més, es dispara cada any, per la festa de Sant Bertomeu (24 d’agost) un monumental castell de focs d’artifici, que testimonia la saviesa i la tradició pirotècniques de Godella.